Geschiedenis

Naamgeving en eerste bewoners
Op 28 juni 1921 kreeg de industrieel Johannes Wilhelmus Maria Snijder (1883-1935) uit Mierlo-Hout vergunning voor het bouwen van het Hofke van Marijke aan wat toen nog de Derpse Hei heette, de latere Marijkeweg en sinds de jaren zeventig de Rembrandt van Rijnstraat.
Snijder was gehuwd met Maria Euphemia Francisca van der Schrieck. Zij hadden geen kinderen. Deze familie was afkomstig uit Mierlo. De naam Hofke van Marijke is afgeleid van Maria, de eerste naam van de echtgenote van Johannes Snijder. In 1921 vestigde het echtpaar zich in Deurne. Al in augustus 1924 vertrok Maria van der Schrieck naar ‘s-Gravenhage. Snijder zelf verhuisde in 1934 naar Wassenaar.

Van Thiel
De nieuwe bewoner van het Hofke werd de familie Van Thiel uit Helmond. Deze familie veranderde de naam Hofke van Marijke in Vita Nova, wat nieuw leven betekent. Deze familie woonde er tot 1935. In 1935 werd Vita Nova verkocht aan Hub van Doorne. Omdat de nieuwe bewoners de naam Vita Nova niet toepasselijk vonden, werd deze weer omgedoopt tot Hofke van Marijke, welke naam tot op de dag van vandaag is gehandhaafd.

Hub van Doorne
Hub van Doorne, grondlegger van de DAF-fabrieken, woonde na zijn huwelijk in 1929 met Rie Reijnders eerst in Eindhoven en keerde op 10 april 1935 terug naar Deurne waar de familie in het pand ging wonen. Opmerkelijk is dat het Deurnese bevolkingsregister aanvankelijk als adres Derp J 69 vermeldt, waarna er met een andere pen Hofke van Marijke bij is gezet. Dat moet evenwel in de periode zijn gebeurd dat het gezin er woonde, tussen 1935 en 1939. Op 21 augustus 1938 wordt de naam ook in het archief van de gemeente Deurne genoemd. Het is niet helder of Hub de naam zelf aan het pand gegeven heeft, maar de latere toevoeging in het bevolkingsregister wijst daar mogelijk wel op. Wie Marijke was, is niet duidelijk. Prinses Marijke werd pas in 1947 geboren. Mogelijk verwijst de naam naar Rie, de vrouw van Hub, die met haar volledige namen Maria Henrica heette.
Op 17 juli 1935 kwam ook de moeder van Hub bij het gezin wonen. Tiny en Anny van Doorne hebben als kinderen de lagere school in de Sint-Jozefparochie bezocht.
Bij dit huis was ook ruimte voor een grote passie van Hub namelijk het houden van paarden. Die liefde probeerde hij over te brengen op zijn dochters en er werd een draaimolen, voortbewogen door twee pony’s, geplaatst waar Tiny en Annie dikwijls in zaten. Zij gingen echter nog een stapje verder, want met het priv├ę-circus van Hub, circus ’t Hoefke, zouden ze nog meer naamsbekendheid krijgen. Zij bleven in het pand wonen totdat hun villa Doornehof aan de Stationsstraat in 1939 klaar was.

Na het vertrek van de familie Van Doorne is het pand door de parochie in gebruik genomen. Jarenlang woonde er de koster Johan Jozef Dautzenberg met zijn gezin. In 1954 werd zelfs de Marijkeweg naar het Hofke genoemd. Pas in 1973 kreeg men toestemming van het ministerie van CRM om het te verbouwen tot gemeenschapshuis. Op 5 november 1974 werd de bouwvergunning aangevraagd en op 15 december 1975 werd het verbouwde pand als zodanig in gebruik genomen. Op 1 mei 1976 werd het nieuwe Hofke van Marijke officieel door burgemeester Hoebens geopend en is sindsdien in gebruik voor buurtopbouwwerk in de Sint-Jozefparochie.

Bron: Deurnewiki